در حال بارگذاری ...
نقد و تحلیل نمایش «پیله­‌های خیس»

پرسش­‌هایی برای آینده

عرفان پهلوانی: نمایش «پیله‌های خیس» به نویسندگی مجید انوری و کارگردانی فائزه نوآبادی از گرگان، در نخستین روز از چهل‌ویکمین جشنواره تئاتر فجر، در تئاتر مولوی روی صحنه رفت.

یکی از بارزترین کارویژه‌­های هنر و به­‌ویژه هنرهای نمایشی، ایجاد امید، انگیزه، نشاط و انرژی خوش در جامعه است و کارویژه­ دیگر، هشدار به مردم و مسئولان نسبت به مخاطرات احتمالی پیشِ رو و آینده است. با پذیرش این دو کارویژه، شایسته است که بر داستان نمایش «پیله­‌های خیس» نگاه و درنگی ویژه داشته باشیم:

یک سربازِ یادگار جنگ، که پس از دوران ایثار و جان­‌فدایی برای ارزش­‌هایی گرامی، هم‌­اکنون در خانه‌­ای زیست می‌­کند که نه تنها آباد نیست، در آستانه­ ویرانی است و روزبه­‌روز به نابودی نزدیک‌­تر می­‌شود.... خانه­‌ای که کف آن را آب فراگرفته، تا حدی که باید با چکمه­‌های پلاستیکی در آن راه رفت؛ این خانه به استناد بر دیالوگ­‌های نمایش، در ته لوله‌­ها، شاید نشانه و رمزی از ناکجاویرانی در ته دنیا، جا دارد و افزون بر مرده‌­آب­های نابودگر، حمله­ ویرانگر مورچه‌­ها هم این خانه و خانواده را تهدید می­‌کند و این خانواده­ دو نفره تقریبا مغلوب این تهدید­ها و تسلیم و بازنده­ این بازی شوم ویران‌گرها شده‌­اند....

سرباز ایثارگر نیاز به پرستاری مستمر دارد و بر جهان پیرامون خویش چندان آگاه نیست؛ آن‌­چنان که به روایت داستان نمایش «پیله‌­های خیس»، حتی نمره­ تلفن خانه‌­اش را نمی‌­داند. از همه­ این­ها گذشته، نیروی تازه‌­نفس جوان که به­‌عنوان پرستار وارد این خانه می­‌شود، گر چه نام «نجیب» بر خویش دارد، اما از راهی دور و یخ­‌زده آمده است و حتی خون درون رگ­هایش یخ زده­‌اند. نجیب با آزاد، که نام سرباز ایثارگر است و گویا در جنگ با سه گلوله چشم سر بر این زیست بسته است و تنها در ذهن همسرش و نجیب جاری است، وارد چالش می‌­شود و یکی از چالش‌­های ایشان بر سر جنازه‌­ای است که در اتاقی دیگر قرار دارد و بوی تعفن آن فضا را آلوده کرده است....

اکنون پرسش این­جاست: با روایت این داستان، از هر آیین و نژادی که باشیم و به هر مرام و منشی که رفتار کنیم، چگونه می‌­توان نسل جوان و آینده­‌ساز را به جان‌فشانی برای حفظ کیان خانواده و میهن و ارزش‌­ها امیدوار ساخت و شور و انگیزه­ آباد کردن را در جان ایشان نهادینه کرد؟!

افکت چکه کردن آب و فضای سپید و شتک­‌های نور قرمز در آغاز اجرای این نمایش، فضای گیرا و از نگاه دیداری، چشم­‌نوازی را آفرید اما در ادامه لزوم دانشی یا زیبایی‌­شناسانه­ تیتراژ سینمایی که برگرفته از هنر-صنعت سینما و رسانه­ تلویزیون است و به‌­واسطه­ ویدیوپروژکشن به دیده­ تماشاگران رسید، به هیچ روی دریافت نشد. تکنیک و تمهید به کار گرفته شده در طراحی صحنه­ این نمایش، برای بازنمایی آب­گرفتگی زمینِ رویدادگاه نمایش ستایش­‌برانگیز است و چه بهتر خواهد شد اگر بازیگر مرد نمایش «پیله‌­های خیس»، در زمینه­ فن بیان، آموزش و پرورشی ژرف و دقیق بیابد.

یادمان باشد طرح پرسش و چالش، حق ما اهل هنر است، اما نمی‌­شاید و نمی‌­برازد که مردمان را از گرامی‌­داشت ارزش­های ناب و راستین، و صد البته که نه خرافات پوچ و واهی، دلسرد سازیم.




مطالب مرتبط

یادداشتی بر نمایش «پیله های خیس» به کارگردانی فائزه نوآبادی

نشانه‌ای از هنگامه‌یِ زایش و تولد پروانه‌یِ اندیشه ورزی
یادداشتی بر نمایش «پیله های خیس» به کارگردانی فائزه نوآبادی

نشانه‌ای از هنگامه‌یِ زایش و تولد پروانه‌یِ اندیشه ورزی

تئاتر گلستان-حسین ضمیری؛ یادداشتی برای زیبایی نهفته در نمایش《پیله هایِ خیس》وادی اول : عالَم ذَر ، وادی دوم: عالم صلب پدر ، وادی سوم: عالم رحم مادر ، وادی چهارم: عالم زندگانی ، وادی پنجم: عالم موت و برزخ ، ...

|

گفت‌وگو با پیشکسوت تئاتر استان گلستان

الله‌قلی نظری: هنرمندان جوان، شتاب‌زده کار می‌کنند
گفت‌وگو با پیشکسوت تئاتر استان گلستان

الله‌قلی نظری: هنرمندان جوان، شتاب‌زده کار می‌کنند

الله‌قلی نظری، پیشکسوت تئاتر استان گلستان می‌گوید اگرچه تولید نمایش در شهر گرگان همچنان ادامه دارد، ولی به نظر او، هنرمندان جوان شتاب‌زده عمل می‌کنند و گاهی اوقات ناپختگی‌هایی در آثارشان دیده می‌شود.

|

((با سلام. پیش از این خانم رضایی در گروه واتس آپ گفته بودند خبرهای هر اجرا را جداگانه بارگذاری نفرمایید و در ازایش پیشنهادهای دیگری داشتند لطفا از «» استفاده فرمایید))

《پیله های خیس》آخرین اجرای سی و سومین جشنواره تئاتر استان گلستان
((با سلام. پیش از این خانم رضایی در گروه واتس آپ گفته بودند خبرهای هر اجرا را جداگانه بارگذاری نفرمایید و در ازایش پیشنهادهای دیگری داشتند/ لطفا از «» استفاده فرمایید))

《پیله های خیس》آخرین اجرای سی و سومین جشنواره تئاتر استان گلستان

نمایش 《پیله های خیس》نوشته مجید انوری به کارگردانی فائزه نوآبادی به عنوان آخرین نمایش جشنواره به روی صحنه رفت.

|

《اکسپلور》(((بر اساس مذاکرات تلفنی‌مان تکمیل شود))))

معرفی آثار راه یافته به سی و سومین جشنواره تئاتر گلستان
《اکسپلور》(((بر اساس مذاکرات تلفنی‌مان تکمیل شود))))

معرفی آثار راه یافته به سی و سومین جشنواره تئاتر گلستان

سی و سومین جشنواره تئاتر استان گلستان به دبیری صمد رحیمی از ۲۸ آبان تا ۱ آذر ۱۴۰۱ در گرگان برگزار خواهد شد‌ . در روزهای باقیمانده تا جشنواره با آثار حاضر در این دوره آشنا خواهیم شد. در اولین قدم با نمایش 《اکسپلور》آغاز میکنیم.

|

موفقیت هنرمندان گلستانی در سیزدهمین جشنواره سراسری تئاتر سودای عشق

موفقیت هنرمندان گلستانی در سیزدهمین جشنواره سراسری تئاتر سودای عشق

با اعلام اسامی برگزیدگان بخش‌های مختلف مسابقه نمایشنامه‌نویسی، مسابقه نمایش‌های صحنه ای و مسابقه نمایش‌های خیابانی و محیطی در تالار اصلی مجتمع فرهنگی هنری ۹ دی بوشهر سیزدهمین جشنواره سراسری تئاتر بسیج (سودای عشق) پایان یافت.

|

نظرات کاربران